20

Rätten till fredliga möten

Vanstaskolan

Nynäshamn

Du kan ta dig stegvis genom sidan eller hoppa direkt till ett specifikt ämne genom att klicka på länkarna nedan.

Om mänskliga rättigheten

Alla har rätt till frihet i fråga om fredliga möten och sammanslutningar. Ingen får tvingas att tillhöra en sammanslutning.

Vårt resultat

Genom Kubmetoden får elever lära sig om mänskliga rättigheter, förhålla sig till den specifika rättigheten och därefter kreativt gestalta de diskussioner, tankar och idéer som väcks. Resultaten av varje skolas Kub kan du ta del av nedanför.

Vanstaskolan

RÄTTEN TILL FREDLIGA MÖTEN. Vi ställde oss frågan, vad är ett fredligt möte? vad är det för dig? processen var ganska enkel men viktig. alla elever på vår skola har arbetat med mänskliga rättigheter med fokus fredliga möten. Eleverna hade massa olika tankar kring vad ett fredligt möte är. Frågor som vilka som inte har rätten till fredliga möten och vilka konsekvenser det skulle få om vi i Sverige inte hade rätten till fredliga möten. Efter att eleverna samtalat och vänt och snurrat på vad ett fredligt möte är så fick samtliga elever skriva en dikt utifrån sin tolkning. Detta mynnade ut i en dikt samling som finns att läsa på skolan. Vi skapade också en utställning där allmänheten och alla elever fick se allas arbeten och hela processen. Vi vill dela med oss av några dikter och om vår process som är enkel men omfattade då vi engagerat över 900 elever från F-klass till åk9. 950 elever med lärare och assistenter har bidragit till utställningen som vi hade 16/5.

Du kan göra skillnad med

Varje person kan bidra till ett bättre samhälle som bygger på mänskliga rättigheter.