26

Rätten till utbildning

Yrkesgymnasiet Norrköping

Norrköping

Du kan ta dig stegvis genom sidan eller hoppa direkt till ett specifikt ämne genom att klicka på länkarna nedan.

Om mänskliga rättigheten

Var och en har rätt till utbildning. Utbildningen skall vara kostnadsfri, åtminstone på de elementära och grundläggande stadierna. Den elementära utbildningen skall vara obligatorisk.

Vårt resultat

Genom Kubmetoden får elever lära sig om mänskliga rättigheter, förhålla sig till den specifika rättigheten och därefter kreativt gestalta de diskussioner, tankar och idéer som väcks. Resultaten av varje skolas Kub kan du ta del av nedanför.

Yrkesgymnasiet Norrköping

Vi har jobbat med Rätten till Utbildning. Nedanför är korta bildbeskrivningar på vår utställning: - Föreläsning kuben – Skolan får besök av Tilde från Kubprogrammet. Besöket satte igång elevernas tankeprocess inför utformandet av kuben. - Halvfärdig kub – Efter besöket från Tilde skapades en projektgrupp på skolan. Projektgruppen bestämde sig tidigt för att de ville uppmärksamma de flickor runt om i världen som av olika anledningar inte har rätt till utbildning. Efter lite diskussioner beslutade sig projektgruppen för att de ville bygga ett kök som skulle få symbolisera problemet med att kvinnor historiskt, men även idag, tvingas ta hand om hemmet istället för att utbilda sig. På bilden ser ni köket under uppbyggnadsprocessen. - Färdig kub – Skolans bygg- och målerielever fick lägga händerna på kuben – och voila – ett kök står på plats. Kubens ”pricken över i” blev en kedja som skulle hjälpa att föra fram budskapet om att kvinnor blir tvingade till att ta hand om hemmet. - Invigning – När kuben väl var klar invigdes den av skolans ettor. - Rektor håller tal – Rektorn höll ett tal om vikten av att alla flickor får gå i skolan. - Projektgruppen kuben – Här är projektgruppen som arbetat med att utforma kuben!

Du kan göra skillnad med

Varje person kan bidra till ett bättre samhälle som bygger på mänskliga rättigheter.