07

Rätten till likhet inför lagen

Tingsholmsgymnasiet

Ulricehamn

Du kan ta dig stegvis genom sidan eller hoppa direkt till ett specifikt ämne genom att klicka på länkarna nedan.

Om mänskliga rättigheten

Alla är lika inför lagen och är berättigade till samma skydd av lagen utan diskriminering av något slag. Alla är berättigade till samma skydd mot alla former av diskriminering som strider mot denna förklaring och mot varje anstiftan till sådan diskriminering.

Vårt resultat

Genom Kubmetoden får elever lära sig om mänskliga rättigheter, förhålla sig till den specifika rättigheten och därefter kreativt gestalta de diskussioner, tankar och idéer som väcks. Resultaten av varje skolas Kub kan du ta del av nedanför.

Artikel 7: Rätten till likhet inför lagen

Projektet genomfördes huvudsakligen inom ramen för kursen Humanistisk och samhällsvetenskaplig specialisering som läses av årskurs 3-elever vid samhällsvetenskapliga programmets beteendevetenskapliga och samhällsvetenskapliga inriktningar. Under större delen av höstterminen har gruppen arbetat med de samiska, romska och judiska minoritetsgrupperna i Sverige. Fokus har handlat om att ge historiska och samtida perspektiv på hur dess grupper behandlats i Sverige. Det blir då många gånger tydligt hur olika den svenska staten behandlat olika grupper, t.ex. i fråga om deras likhet inför lagen. Vi har även diskuterat och belyst våra egna fördomar och hur man kan arbeta med dem. Arbetet har sedan ventilerats i seminarieform innan arbetet med själva kuben inleddes. Eleverna fick då i uppgift att utifrån ett begränsat ämnesval kopplat till någon av minoritetsgrupperna göra något som skulle gå att ställa ut i kuben. De skulle själva stå för idéen men i denna fas involverades även klassen som läser medieinriktning och inom ramen för en kurs i medieproduktion skulle de försöka förverkliga beställningarna. I de flesta fall handlade det om affischer som skulle formges. Till detta kopplades en digital utställning där eleverna kunde lägga ut texten lite mer om sitt ämne. Det digitala materialet nåddes via QR-koder i kuben. (https://sites.google.com/ulricehamn.se/kuben-tingsholm/startsida?authuser=0) Kubens utsida fylldes med färdigproducerat utställningsmaterial med koppling till ämnet från Forum för levande historia. Utställningen invigdes sedan i samband med en årligt återkommande så kallad kulturfestival som skolan anordnar varje år med föreläsningar, workshops osv. Ofta tangerar aktiviteterna till olika aspekter av mänskliga rättigheter.

Du kan göra skillnad med

Varje person kan bidra till ett bättre samhälle som bygger på mänskliga rättigheter.