25

Rätten till tillräcklig levnadsstandard

Yrkesgymnasiet Gävle

Gävle

Du kan ta dig stegvis genom sidan eller hoppa direkt till ett specifikt ämne genom att klicka på länkarna nedan.

Om mänskliga rättigheten

Alla har rätt till en levnadsstandard tillräcklig för den egna och familjens hälsa och välbefinnande, inklusive mat, kläder, bostad, hälsovård och nödvändiga sociala tjänster samt rätt till trygghet i händelse av arbetslöshet, sjukdom, eller annan förlust av försörjning.

Vårt resultat

Genom Kubmetoden får elever lära sig om mänskliga rättigheter, förhålla sig till den specifika rättigheten och därefter kreativt gestalta de diskussioner, tankar och idéer som väcks. Resultaten av varje skolas Kub kan du ta del av nedanför.

Artikel 25: Rätten till tillräcklig levnadsstandard

Kuben År 1 projektet tar form Yrkesgymnasiet Gävle gick med i Kubenprogrammet genom Raoul Wallenberg Academy hösten 2022. Genom att vi är ett yrkesgymnasium så passade FN:s artikel 25, Rätten till tillräcklig levnadsstandard oss bra. Vi började tidigt att fundera på vad vi kunde göra som gjorde verklig skillnad något mer än ett vanligt skolarbete. Vi fastnade för att koncentrare oss på rätten till bostad. Runt julen 2022 hade vi etablerat ett samarbete med organisationen RIA Hela Människan som arbetar med människor i utsatta situationer exempelvis hemlösa. RIA var till skolan och berättade om sin verksamhet och organisation. Vi från skolan var och gjorde ett studiebesök för att titta på deras arbete. Det hela resulterade i att vi beslutade att bygga en fysisk Kub en övernattningsstuga som vi sedan skulle skänka till RIA Hela Människan. Det visade sig att en förrådsbod som stod på skolans område skulle kunna passa för ändamålet. Samarbetspartners kontaktades och många företag ställde sig positiv till att stå för materialet till arbetet. Planeringen av arbete var klart våren 2023 i samband med det så tog det fysiska arbetet fart med ombyggnaden av en förrådsbod till Kuben eller en övernattningsstuga i kubens anda. År 2 Kuben tar form Arbetet har pågått i perioder under året för att nu ha resulterat i den så gott som färdiga Kuben som vi ser idag. Parallellt med ombyggnationen så har det vanliga arbetet med Kuben som står uppställd inne på skolan fortgått. De program som inte har kunnat deltaget praktisk i ombyggnationen har i stället arbetat med Kuben inne på skolan. Arbetet har bedrivits i ett flertal ämnen på skolan bland annat matematik, svenska, engelska samt samhällskunskap.

Du kan göra skillnad med

Varje person kan bidra till ett bättre samhälle som bygger på mänskliga rättigheter.