20

Rätten till fredliga möten

Strömbackaskolan

Piteå

Du kan ta dig stegvis genom sidan eller hoppa direkt till ett specifikt ämne genom att klicka på länkarna nedan.

Om mänskliga rättigheten

Alla har rätt till frihet i fråga om fredliga möten och sammanslutningar. Ingen får tvingas att tillhöra en sammanslutning.

Vårt resultat

Genom Kubmetoden får elever lära sig om mänskliga rättigheter, förhålla sig till den specifika rättigheten och därefter kreativt gestalta de diskussioner, tankar och idéer som väcks. Resultaten av varje skolas Kub kan du ta del av nedanför.

Artikel 20: Rätten till fredliga möten

Detta år fick vi rätten till fredliga möten. Elever från olika program samarbetade i ett tvärvetenskapligt projekt med fokus på mänskliga rättigheten “rätten till fredliga möten”. Projektet bestod av två huvuddelar: Planering och genomförande av fredliga möten Eleverna organiserade och höll ett antal sammankomster där deltagare från skolan bjudits in. Syftet var att skapa en trygg arena för samtal kring mänskliga rättigheter, utbyta erfarenheter och bygga nya relationer genom gemensamma aktiviteter och samtal. Förändringsarbete i skolmiljön Gruppen kartlade en plats på skolan som upplevdes som otrygg och exkluderande. Utifrån sina insikter tog eleverna fram förslag på hur området kunde omvandlas till en inkluderande, grön och inbjudande mötesplats: nya möbler, växter och tavlor beställdes. Ljussättning och ny möblering skapade en mer inbjudande mijö. Allt detta ledde fram till en utställning i Kuben, där vi visade upp både utformningen av den nya mötesplatsen och lärdomarna kring hur man planerar och genomför ett fredligt möte. Utställningen invigdes i det nyrenoverade rummet och blev en naturlig avslutning och dokumentation av projektet

Du kan göra skillnad med

Varje person kan bidra till ett bättre samhälle som bygger på mänskliga rättigheter.