23
Rätten till arbete
Yrkesgymnasiet Skarpnäck
Stockholm
Du kan ta dig stegvis genom sidan eller hoppa direkt till ett specifikt ämne genom att klicka på länkarna nedan.

Om mänskliga rättigheten
Alla har rätt till arbete, fritt val av sysselsättning, rättvisa och tillfredsställande arbetsförhållanden samt till skydd mot arbetslöshet. Alla har rätt att bilda och ansluta sig till fackföreningar för att värna sina intressen.
Om vår process
Nedanför delar vi med oss om vår process att utveckla vår Kub och de insikter och lärdomar som vi har fått med oss i resan. Scrolla lite längre ner för att se hur vi byggde upp Kuben.
Vårt resultat
Genom Kubmetoden får elever lära sig om mänskliga rättigheter, förhålla sig till den specifika rättigheten och därefter kreativt gestalta de diskussioner, tankar och idéer som väcks. Resultaten av varje skolas Kub kan du ta del av nedanför.
Artikel 23: Rätten till arbete
Vi på Yrkesgymnasiet i Skarpnäck blev under ht-25 tilldelade rättighet nr 23 rätten till arbete, en rättighet som passar vår skolas profil utmärkt då våra elever befinner sig minst 50% av sin undervisningstid på arbetsplatser (APL). Däremot var det inte på sig själva som eleverna i vår kubkommitté, (en kärntrupp av elever från varje årskurs och program som särskilt brinner för arbetet med MR) i första hand tänkte på utan människor som står utanför arbetsmarknaden. I förarbetet med själva rättigheten fastnade eleverna för slutet av §3 artikel 23, ”och som vid behov kan kompletteras med andra medel för socialt skydd”. En av verksamheterna som våra elever på Vård och omsorgsprogrammet har APL på riktar sig nämligen till människor som trots ett liv i arbete inte lyckas få ekonomin att gå ihop i många fall är det så pass illa att de inte har någonstans att bo. Eleverna ville göra någon form av insats för dessa människor och vi bestämde oss för att göra en insamling. Det finns många administrativa utmaningar kopplat till att bedriva en insamling och en kanske oanad konsekvens var att lärare och elever fick en övning i byråkratiskt arbete i kontakten med banker och myndigheter. Hur som helst lyckades kommittén genom att söka sponsring på sina APL-platser runt om i stan skrapa ihop femtio julklappar som delades ut på elevens praktikplats Vid Din Sida den 20 december. Till våren ska vi ha tema arbetsmiljö och eleverna ska fotografera sina fikarum och visa upp i kuben, kanske inreda kuben till det perfekta fikarummet?